Betegek részére

Az alábbi pontban megtalálható néhány igen jelentős betegség rövid leírása, ami segítség lehet a problémák mielőbbi felismerésében illetve azok megelőzésében is. Ha további betegségekről és egészségügyi témákról szeretene többet megtudni látogasson el a WEBBeteg.hu honlapjára, ahol az Orvos válaszol rovatban személyes kérdéseire is választ kaphat.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Asztma

Az asztma elsősorban a fiatalkorúakat érinti, és az esetek kétharmad részében allergiás eredetű. A leggyakoribb kiváltó ok a házi poratka, kutya-macska szőr, gomba-spór, pollen, de léteznek felnőttkori, 40 év után jelentkező formák is, amelyekre nem jellemző az allergiás háttér.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson le a WEBBeteg honlapjára.

Krónikus obstruktív légúti betegség (COPD)

Krónikus obstruktív légúti betegségnek (COPD) az alsó légutak (vagyis a tüdőn belüli légutak) tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük.
A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Cukorbetegség (diabétesz)

A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet. A jelenleg irányadónak tekintett ajánlást 1998-ban adták ki.
A cukorbetegség az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét. Ha sikerül a vércukorszintet a normális tartományban tartani, drámaian csökken a szövődmények kialakulásának kockázata.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Csontritkulás (oszteoporózis)

Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Inkontinencia

A vizelet inkontinencia egy gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Az inkontinencia mértéke lehet egészen enyhe, amikor például nevetés vagy tüsszentés esetén egy-két csepp vizelet távozik, de lehet egészen súlyos is, amikor olyan hirtelen, kiszámíthatatlanul jelentkezik sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Koleszterin

A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz „jó” koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz „rossz” koleszterint.
A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Magas vérnyomás

A fokozatosan kialakuló magasvérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magasvérnyomás ugyanakkor számos komoly betegség kockázatát fokozza, ide értve a szívinfarktust és a stroke-ot.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Parkinson-kór

A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.
A Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
A betegséggel kapcsolatos további információkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Reflux

A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
A betegséggel kapcsolatos további infromációkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.

Zöldhályog

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.
A zöldhályog kialakulásának során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza.
A betegséggel kapcsolatos további infromációkért látogasson el a WEBBeteg honlapjára.